דן בן אשר
פועלו של היוצר:
ישוב: דורות
(17/5/1914 - 28/1/1979). נולד בהמבורג שבגרמניה. בשנות לימודיו בבית הספר התיכון היה חבר בתנועת 'הקמרון' (תנועת נוער לא ציונית בימים ההם), ואחר כך היה חבר בתנועת 'השומר הצעיר,. לאחר לימודיו עבד זמן מה בבית מסחר , ולאחר עליית היטלר לשלטון הלך להכשרה חקלאית בדנמרק, ובשנת 1936 הוא עלה ארצה והצטרף לקבוץ גבעת השלושה.
בשנותיו הראשונות בארץ עבר דן את כל גלגולי חבר קבוץ במושבה בימים ההם. הוא עבד בפרדסים – לא פעם במסגרת של כיבוש עבודה- בסבלות, ברכבת ובנמל תל-אביב, בבניית הגדר הצפונית ועוד. בשנת 1941 הוא התנדב לשרות בפלמ'ח, בו שירת עד 1943.
בשנת 1947- בהיותו בן 33- הוא התחיל לימודי מוסיקה במדרשה למורי מוסיקה (האקדמיה של היום). במקביל למד אצל מורים לקומפוזיציה ניצוח ונגינה על פסנתר.
באותה תקופה התחיל בהוראת המוסיקה בבית הספר בגבעת השלושה. בשנת 1950- לאחר תקופת גיוס במלחמת השחרור- גמר את לימודיו במדרשה, והמשיך את לימודיו באופן עצמאי. באותה השנה שנת ה25 של גבעת השלושה, ניצח על הקנטטה 'שאי סביב עיניך' עם מקהלת גבעת השלושה, וארגן את הצד המוזיקלי של הארוע כולו.
שנה מאוחר יותר בשנת 1951, הוא שיתף פעולה עם הצוות, שהקים את תזמורת הגדנ'ע. בשנת 1952 עבר עם משפחתו – חווה, שלושה מבניו והוריו הקשישים- אלינו לדורות.
כאן נפתחה בפניו תקופה חדשה, הוראת המוסיקה בבית הספר, ארגון מקהלה והניצוח עליה, חיבור מוסיקה להצגות,, הדרכה בערבי האזנה מוסברת. היה בו דחף חזק לכתוב מוסיקה הנשענת על נושאים קונקרטיים כמו כן על פסוקים הלקוחים מן התנ'ך. מאידך התבסס כחבר קבוץ עירני , שופע אהבת הטבע והארץ. גינתו תמיד הייתה פורחת וטופחת. צמחי הנוי , שהוא גידל ליד ביתו, שמשכו את עיני כל העובר
דן היה מאד פעיל בועדת התרבות המקומית, ושימש זמן רב כמרכזה. הוא יזם פעילויות שונות , ואף דחף לארגון ימי עיון וחוגים. כתב והגיב ב 'אגרת' וביומן הקבוץ. יצירות מפרי עטו שרו בקבלות השבת, אשר להן הקדיש אהבה והתמסרות ותכנן את הליווי המוסיקלי להן. כמובן, הוא היה בין המתנדבים להכנת חגים במשק , והדליק בהתלהבותו את שותפיו. מקהלת הכיס או החוג למוסיקה למבוגרים כפי שנקרא, אשר אותו הדריך במקצועיות מלאת הבנה, זכו לאהדה רבה.
מדי פעם מילא דן תפקידים ציבוריים: הוא עסק בריכוז מדור המוסיקה באיחוד, פעל במועצה האזורית 'שער הנגב' בארועי תרבות ובמוסיקה, ריכז את תזמורת הקיבוצים , ליווה את מקהלת האיחוד בשלביה המוקדמים , ולבסוף התמסר לריכוז המנהלי של 'בימת הקבוץ'.
דן עבד במשך שנים בכרם , ולאחר מכן עבד במפעל. למרות מגבלות גופניות הוא התעקש למלא את מכסת העבודה ולהוסיף עליה. ציינו אותו יחסים מצויינים עם הפועלים השכירים. הוא גם הוציא דף אינפורמטיבי לעובדי המפעל, והיה בדף זה יותר מאשר אינפורמציה בלבד.
את הקמת אולם התרבות בדורות ליווה דן בהתלהבות וחלם על האפשרויות הגלומות בו להעשרה רוחנית של חיי היום יום בקבוץ.
יותר מכל מעידה ספרייתו הפרטית על מגוון הנושאים, שהעסיקו אותו. ספרי הסטוריה כללית ויהודית, תולדות תנועת העבודה והקבוץ, אומנות והיסטוריה של האומנות, ספרים בנושאי גננות, חקלאות ועבודת האדמה, ידיעת הארץ, ערביי ארץ ישראל ועוד. וכמובן- המוסיקה ותולדות המוסיקה.
בעזבונו נמצאות רשימות כלליות בנושאי הקבוץ ודורות, יצירות מוסיקליות, בעיקר מוסיקה לקול וליווי ומיעוטה לכלים בלבד. ניכר, שנכתבו עבור ילדיו הקטנים, דרך חיבורים למסיבות הקבוץ וכלה בקנטטה 'שלו נעליכם', הכתובה עבור זמרת, זמר, מקהלה מעורבת, חליל, קלרנית ורבעיית מיתרים למילים של ג. שופמן- יצירה אשר נכתבה בתחושת השכול לאחר מלחמת יום הכיפורים.
היו אלה חיים מלאים ורבי עניין. דן השאיר אחריו את חווה, אשתו וארבעת בנין ונכדים. בן 65 היה במותו.
מתוך: אתר קיבוץ דורות
אין תוצאות