ציונה לירון-לוי
פועלו של היוצר:
ישוב: שפיים
1927-2010. ילידת כרם התימנים בתל אביב. הייתה חברת קיבוץ שפיים. אמנית רב-גוונית שיצרה בפיסול ובציור וגם הפליאה לכתוב וליצור במוסיקה.
בהשראת מזמורי התפילה המסורתיים של יוצאי תימן שליוו את ילדותה היא החלה את דרכה המוזיקלית בגיל 24. שלמדה לנגן בפסנתר ולימדה ריתמיקה בגני ילדים ובבתי ספר בתל אביב. בשנות ה-60 החלה להלחין ולערוך מוזיקלית שירי ילדים ומחזות לילדים, והייתה מהראשונות בישראל שהלחינו שירים של משוררי יהדות המזרח וספרד (רבי יהודה הלוי, אבן גבירול ושלום שבזי) שבוצעו ע”י מיטב הזמרים ביניהם רוחמה רז, חנה אהרוני, עופרה חזה, בני נדלר, יחזקאל מטרי ואחרים . המוכר מבין שירה הוא 'מה לאחותי' בביצועה של רוחמה רז. במקביל עסקה גם באמנות פלסטית, וציוריה הוצגו בתערוכות רבות בארץ ובחו”ל וזכו בפרסים רבים.
קיבלה פסי לעידוד היצירה כולל "פרס ראש העיר נתניה" לאמן מצטיין. הובאה למנוחות בבית העלמין של קיבוץ שפיים.
“חשוב לי מאוד להפיץ את השירים של יהדות ספרד ותימן. השירים הללו אינם פולקלור. אמרתי זאת לאנשי ‘קול ישראל’ אך הם סירבו לקבל את דברי. מדוע כל אמן שמכבד את עצמו שש להשמיע את שיריהם של ביאליק וטשרניחובסקי, ואילו שירים שהלחנתי למילותיו של רבי שלום שבזי הם רק פולקלור? אני רוצה שישמיעו את השירים הללו כשירים ישראליים חדשים ותו לא. אין אלה שירי עדות או שירי שכונה. אני לא מאמינה שיש חשיבות למוצא העדתי. אני מאמינה רק במוסיקה טובה”
(מתוך ריאיון עמה בעיתון “יחד”)
מותאם מתוך: עמותת אמני נתניה וגם היא-סטוריה
עיון נוסף
- האזינו לשירי ציונה לירון ב'בית לזמר העברי' של ה'ספריה הלאומית'
- האזינו לשירי ציונה לירון ברשימת השמעה ב-youtube
- על ציונה באתר של עמותת אמני נתניה
- הבה נשחקה בצליל ובתנועה, אלבום ילדים בביצוע ילדי שפיים, רוב הלחנים של ציונה
