כפר גלעדי
כפר גלעדי הוקמה בשנת 1916, ע”י ארגון “השומר“. בשמחת תורה 1916, לקראת עונת הזריעה, עלו לצפון קומץ משפחות ורווקים, להקים את ישוב “השומר”. מחסור, ניתוק, שכול ואלמנות היה מנת חלקם בשנים הראשונות, אך בצד מאבקי הקיום של היישוב החדש, היו החברים מעורבים בהוויה הפוליטית-תנועתית בארץ ובעולם, ובכך השפיעו על הנורמות, על דרכי הפעולה והחזון הלאומי שצמח מתוך העשייה ההתיישבותית.
שנתיים לאחר העלייה על הקרקע חלה ישראל גלעדי ונפטר בנובמבר 1918 בהיותו בן 32. החברים החליטו לקרוא ליישוב “כפר גלעדי” ובכך הנציחו את פעלו המיוחד גם בארגון “השומר” וגם במעשה ההתיישבותי הראשוני שלו בגליל.
עם נסיגת הטורקים וכיבוש הארץ ע”י הבריטים, נאסרה כמעט לחלוטין העלייה לארץ, אך מרדני ואמיצי כפר גלעדי הפכו את היישוב ל”שער עלייה“. החל משנת 1922, הם התייצבו בחזית ונרתמו לעיצוב ההעפלה בדרך היבשה.
בשנת 1926 התאחדו כפר גלעדי ותל-חי ליישוב אחד ושמו: “כפר גלעדי תל חי”. בשנת 1929, עקב הפילוג בתנועת העבודה ועזיבת חברים, נקלע כפר גלעדי למשבר עמוק, חברתי, דמוגרפי וכלכלי, עד סכנת חידלון. ההצלה באה מהאיחוד בין כפר גלעדי לבין “קבוץ טבריה” הצעיר של תנועת “השומר הצעיר נצ”ח ססס”ר” שעלו מלטביה. כך, בין השנים 1932-34 הגיעה תוספת איכותית של כ-150 צעירות וצעירים שנטלו לידיהם את כל משימות היישוב והחלו בפיתוח מואץ בכל התחומים.
בשנת 1936 הצטרפה קבוצה גדולה של עולים חברי תנועת “הבונים” (“הייקים”). גלים נוספים של מצטרפים היו במשך השנים מהם עולים, גרעיני נוער ואחרים כאשר כל גל נוסף השאיר את חותמו הייחודי ותרם לפלורליזם שאפיין את כפר גלעדי לאורך השנים.
מאבקי הקיום היום יומיים, המעורבות ההדוקה במאורעות המכוננים של המדינה והלבטים האופייניים על דרכו של הקיבוץ ליוו ועיצבו את הקיבוץ המתפתח בדומה להרבה קיבוצים אחרים עם דגש מקומי וייחודי.
הסיפור, מתפרס על פני השנים מאז ועד היום, את הלבטים, הקשיים, התקוות וההבטחות בתקופות של מלחמה ומאבק, שכול והתמודדות ולצדם חיי חברה ותרבות. כל אלו יוצרים קיבוץ לתפארת, אשר בצד השינויים העוברים עליו, הוא שומר על חיי קהילה ותרבות משותפים, ואשר בו אוכלוסייה מתפתחת, ענפי חקלאות, תעשייה ותיירות, מוסדות חינוך, תרבות וחברה, ומסביב עשרות ישובים מבוססים ומפותחים, מחוברים ביניהם במארג אזורי פעיל ותוסס, כפי שראו בעיניי רוחם וחזונם, אנשי “השומר”, מקימי כפר גלעדי.
מקור: (מותאם) מתוך אתר הקיבוץ.
עיון נוסף
יוצרים ביישוב
יוצרים | פעילות |
---|---|
גדעון שוחט | כותב\ת |
ינק זיסמן | מלחין\מלחינה; כותב\ת |