נעמי שמר
פועלו של היוצר:
ישוב: כנרת
1930-2004. בת קבוצת כנרת. פזמונאית, מלחינה, זמרת, כותבת ומתרגמת ישראלית. מחשובי היוצרים בזמר העברי שלאחר קום המדינה. כלת פרס ישראל לזמר עברי. שמר כתבה שירים רבים, בהם שנעשו ל'נכסי צאן ברזל' במורשת הישראלית, כמו "ירושלים של זהב", "חורשת האקליפטוס", "לו יהי", "על כל אלה" ו"שירת העשבים".
יצירתה של נעמי שמר במסגרת ההתיישבות העובדת
הוריה של נעמי, רבקה ומאיר ספיר, היו ממקימי קבוצת כנרת. מעצם היותה בת קבוצת כנרת היה לשמר זיקה להתיישבות העובדת בפרט ולהתיישבות בכלל ומדי פעם היא אף יצרה עבור אותם ההיישובים.
מתקופת יצירתה הראשונה, ובפרט הכתיבה לקיבוצים/היאחזויות וכו' לא נותר תיעוד רב של ממש. פה ושם צצים פרטים של שירים כאלה ואחרים.
בראשית שנות החמישים כתבה שמר את קובץ שיריה הראשון "שירים מכנרת" בעבור ילדי הגן של כנרת שלמדו את שיריה. הקובץ נכתב לאחר שסיימה את לימודיה באקדמיה בירושלים, וכפי שציינה באחד הראיונות איתה היא ידעה שהקיבוץ שלח אותה ולכן היא צריכה להחזיר לו את חובה. השירים יצאו מאוחר יותר (1975) על גבי תקליט בביצועה של יפה ירקוני. השיר המפורסם ביותר מתוך הקובץ, הלה הוא ''הדואר בא היום''.
בשנות ה-50 הקים חבר להקת הנח"ל בקיבוץ משמר דוד, חיים טופול, את להקת "בצל ירוק" שתפקדה כ"קואופרטיב להצגות תיאטרון". אנשיה (ביניהם אורי זוהר ונחמה הנדל), הצטרפו לקיבוץ ונחשבו לעובדי חוץ. חיים טופול הזמין את נעמי שמר לכתוב לתוכנית הראשונה של הלהקה. אז החלה נעמי להלחין (לראשונה ?) את מילותיה, כשהשיר הראשון במתכונת זו, "משירי זמר נודד" (הדרך ארוכה היא ורבה) משנת 1957, זכה להצלחה רבה ונחשב ללהיטה הראשון. גם שירה "נועה", שהעידה כי כתבה אותו על עצמה, נכלל למופע זה.
מס' שנים מאוחר יותר, בראשית שנות השישים, הלחינה את הקובץ "כיצד שוברים חמסין"- פזמונים למחזה שיזמה תלמה ענר בעבור מסיימי המחזור הראשון של בית הספר היסודי בקבוצת כנרת לאחר היפרדותו מבית החינוך המשותף. באותה תקופה היא כבר הייתה ידועה ומוכרת בציבור כ"נעמי שמר". מתוך המופע ייצא אחד הלהיטים הכי גדולים שלה ''חורשת האקליפטוס''.
בשנת 1980 הלחינה את שירו של איתמר פרת (בן תנועת המושבים), ''אסיף''. השיר נכתב לזכרה של אחותו של איתמר, חברת קיבוץ חצרים, שנהרגה בתאונת דרכים בדרכה לקיבוץ.
באתר 'שירה עובדת' מוצגים שירים של נעמי שנכתבו בקיבוץ, לקיבוץ או טבולים בנוף הספציפי של קבוצתה. בנוסף העלינו גם מס' שירים מהתקופה שהיא כתבה ללהקת 'בצל ירוק' שקמה בקיבוץ ניר דוד.
מקורות המידע:
- ויקיפדיה העברית, ערך: נעמי שמר
- ויקיפדיה עברית, ערך: בצל ירוק
- תמר זיגמן- חוקרת את נעמי שמר
- ש. ערן, הופעת בכורה של "בצל ירוק", דבר, 27 בדצמבר 1957
עיון נוסף
- דפי תווים מקוריים של השירים הראשונים שהלחינה בכנרת, הספריה הלאומית
- נעמי שמר בספרייה הלאומית
- קורות החיים של שמר בספריה הלאומית
- נעמי שמר בספר: התפתחותו ההיסטורית של שיר העם העברי
- סרטון: מופע הצדעה לנעמי שמר ולשיריה
- סרטון: כמו חצב עם נעמי שמר- ראש השנה
- סרטון: לספר ביציאת מצרים עם נעמי שמר- פסח
- סרטון: אסיף עם נעמי שמר- סוכות
- סרטון: ימי כסלו בהנחיית נעמי שמר
- סרטון: לכל שירייך עם נעמי שמר- ירושלים
- סרטון: שירים ב"צוותא" עם נעמי שמר, 1977
- סרטון: מועדון החתול שמיל עם נעמי שמר
- סרטון: כנס בנושא נעמי שמר: בין כנרת לכינור
- סרטון: על שירת נעמי שמר, פרופ מיכאל וולפה
- סרטון: ההומור בשיריה של נעמי שמר, עופר גביש
- סרטון: ימי שבט בהנחיית נעמי שמר (עמי שמר, מזי כהן, שלמה יידוב ועוד)
- סרטון: אור של כוכבים- תכנית מיוחדת לזכרה של שמר