נסים נסימוב
פועלו של היוצר:
ישוב: מעברות
1909-1951. היה אחד המוסיקאים החשובים ביישוב היהודי בא"י בשנות ה-40. הוא עלה מבולגריה, התיישב בקיבוץ מעברות והיה ממנהיגי התרבות באותה תקופה בתנועה הקיבוצית, בהסתדרות ובתנועת העבודה. עיקר עיסוקו היה מוסיקה קלאסית, אך הוא הלחין גם מספר פזמונים, שהמפורסם שבהם הוא שיר הילדים "משה בתיבה" ("דומם שטה"). ניסימוב נפטר בגיל צעיר מסרטן, בראשית שנות החמישים.
בשנת 1945, מיד לאחר השואה, הלחין ניסימוב את "שיר השירים", שילב בו מסורות ולחנים של עדות ישראל השונות ועיבד אותו כיצירה קהילתית. הוא עבד על היצירה הזאת עם כל קהילת מעברות – ילדים ומבוגרים, כנגנים, זמרים, קריינים ורקדנים. המופע היה לשם דבר ביישוב היהודי ובעיקר בתנועה הקיבוצית, וזכור במעברות כאירוע מכונן, מעין "מעמד הר סיני" מודרני.
"שיר השירים" של מעברות בהובלת ניסימוב הוא יצירת מופת קהילתית. קהילה שלמה עבדה, במשך שבועות וחודשים, על יצירה רב תחומית שיצר אחד מחבריה – זו ממש תופעה תרבותית מופלאה. עוד על המופע ושירים נבחרים ממנו תוכלו למצוא כאן.
בין יצירותיו : סוויטה מזרחית "אלאדין ופנס הקסם" , פרפראזה "ישראלית" על שלושה שירים,
"זיכרונות מהילדות" לתזמורת מיתרים וקלרינט (יצירה המבוססת על זמירות עם של יהודי בולגריה),
הלחנת הפואמה "מול הישימון" למילותיו של אברהם שלונסקי. וחיבר מוסיקה להצגת "שיר השירים" למקהלה, סולנים ותזמורת . הצגה זו הועלתה במופע חצי יובל לקיבוץ מעברות שהתקיים בספטמבר 1945 והיה לאירוע מוסיקלי חשוב בקנה מידה ארצי. (היצירה הוקדשה למטי שהייתה אשתו השנייה).
כמו כן כתב שירי מקהלה רבים ושירים להצגות ילדים.
נודע גם בפעילותו כמרכז מבצעי-מוסיקה של "המרכז לתרבות" שליד הסתדרות העבדים הכללית.
ארגן: מקהלות, תזמורות, קורסים למדריכים, עריכת חגים וימי יובל.
הארכיון של נסים נסימוב נמצא ב"מרכז לחקר תנועת העבודה והחלוץ על שם פנחס לבון"; מס' ארכיון IV-104-775.
בנו של נסים הוא יאיר נסימוב שהיה חבר בלהקת ''גג הפח''.
מתוך:
עיון נוסף
- ביוגרפיה והאזנה לשירים של נסימוב באתר זמרשת
- האזנה לשירים של נסימוב ב'אוצר הזמר העברי'
- אתר הבמה
- על נסמוב באתר הקיבוץ
- על חידוש היצירה 'שיר השירים': עכבר העיר
